Kategorier
Okategoriserade Planera sitt skrivande

5 kriterier för att satsa på en bokidé

Att hitta en bokidé kan vara lätt. Att hitta en bokidé som håller hela vägen från tanke till ett färdigskrivet projekt är inte alls lika lätt. Här kommer mina kriterier för att satsa på en bokidé:

Att hitta en bokidé kan vara lätt. Att hitta en bokidé som håller hela vägen från tanke till ett färdigskrivet projekt är inte alls lika lätt. Jag har funderat en hel del på det här med bokidéer och vilka som är värda att satsa på. Jag har nämligen själv startat igång många skrivprojekt och ofta kört fast. Det är svårt att slutföra. Svårt att behålla entusiasten. Svårt att orka ända fram till mål. Det krävs ofta något extraordinärt för att lyckas. Och det är inget konstigt med det, ett skrivprojekt som ska resultera i en bok kräver sin man eller kvinna. Skrivtid är också dyrbar tid. Har man familj och lever småbarnsliv är livet fullt av avbrott. Det är bara att gilla läget men den skrivtid som ändå går att hitta vill jag få ut så mycket som möjligt av och att då satsa på fel projekt kan kännas oerhört dyrköpt. Därför har jag funderat en hel del på det här med vilka idéer som är värda att satsa på och inte och kommit fram till några slutsatser.

Så här kommer mina kriterier för att satsa på en bokidé:

  1. Idéen hemsöker dig: En idé som återkommer till dig i veckor, månader, kanske till och med år vill dig något. Den vill bli berättad. 
  2. Den ursprungliga idéen knoppar av sig: Om grundidén du har väcker en massa parallella tankar är det ett gott tecken. 
  3. Idéen väcker frågor: Samma sak gäller om grundidén väcker en massa frågor hos dig. 
  4. Idéen håller dig vaken om nätterna: En idé som är bra återvänder. Den ploppar inte bara upp en kväll bara för att aldrig komma tillbaka. Idéen kan hålla dig vaken om nätterna.
  5. En känsla av att det bara är du som kan berätta den här historian: Det är en stark indikator om något på att idéen är värd att satsa på.

En fälla att undvika tror jag är det här att satsa på att skriva det man tror andra vill läsa. Det är väl bra att tänka på om det överhuvudtaget finns en kommersiell marknad för boken (om det är nå ut man vill i alla fall) man skriver på men det räcker nog sällan som enda motivation. Det är ett vansinnigt stort jobb man har framför sig om man har för avsikt att komma i mål med att skriva en bok. Man måste helt enkelt orka börja om och om igen och då gäller det att satsa på en idé som bär hela vägen igenom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s