Kategorier
Inte alltid författare Okategoriserade

3 författare och vad de jobbade med innan de kunde leva på sitt skrivande

De allra flesta författare som kan leva på sitt författarskap inledde sina yrkesbanor med att göra något annat än att skriva böcker. Här är tre exempel.

Att kunna leva på sitt författarskap är en dröm många skrivande människor bär på. Samtidigt är det få förunnat att få se sina alster i tryck och ännu färre förunnat att faktiskt kunna leva och försörja sig på sitt skrivande. Merparten av dem med författarambitioner behöver tjäna sitt levebröd på andra sätt än att skriva och sälja böcker. Skrivandet får därmed inordnas på luckor som uppstår mellan arbete och andra åtaganden. Även om man redan har några skrivna böcker på meritlistan så är det för de allra flesta författare ändå svårt att leva på sina böcker. Det här med att det är svårt att att skriva en bok och få den utgiven kan ju vara nedslående i sig men att det trots att man tagit sig genom nålsögat hos förlagen är extremt svårt att tjäna några pengar att tala om (om man vill kunna leva på sitt författarskap) kan ju kännas tungt. Det är helt enkelt inte lätt att försörja sig på sitt skrivande. Sölve Dahlgren, en av grundarna till Hoi förlag, har skrivit ett välbesökt inlägg om hur många böcker en författare behöver sälja för att kunna leva på sitt författarskap. Inlägget hittar du här: http://solvedahlgren.se/2015/07/10/sa-manga-bocker-behover-en-forfattare-salja-per-ar-for-att-kunna-leva-pa-sitt-forfattarskap/

Men många skrivande människor är kreativa med de förutsättningar som erbjuds. En del arbetar deltid för att göra plats för sitt skrivande och andra tar under tjänstledigt när och om möjligheten finns och väldigt många pusslar som sagt med sin tid. Sist men inte minst har vi författarna som utgör undantagen från regeln. Författare vars kassasuccéer till böcker möjliggör att kunna försörja sig på skrivande. De härliga undantagen – de som får den skrivande människans författardrömmar att vibrera och hoppet i bröstet att tändas. Kanske. Tänk om. Man vet ju aldrig. Och det tycker jag man kan få lov att hålla fast vid som skrivande människa med de här drömmarna. De här undantagen vi pratar om föddes ju trots allt inte till författare. Faktum är att de allra flesta av dem inledde sina yrkesbanor med att göra annat än att skriva böcker.

Här följer tre exempel.

Camilla Läckberg

Deckardrottningen Camilla Läckberg är nog den första många kommer att tänka på när det kommer till svenska författare som slagit igenom. Camilla Läckberg är utbildad civilekonom och hann arbeta som produktchef på både Telia och Fortum innan hennes dåvarande make gav henne en skrivkurs i present.

I en intervju med Expressen (https://www.expressen.se/noje/sa-blev-lackberg-mangmiljonar/) berättar Camilla att hon hade en räknesnurra på sitt skrivbord som visade hur länge hon behövde arbeta fram till pension. Inte en så munter arbetstillvaro med andra ord. Efter skrivkursen bestämde hon sig. I samma intervju säger hon: ”Jag skrev på kvällar och helger, skippade fika, bio och umgås med vänner. Samtidigt arbetade jag heltid. Men jag pendlade mycket i självförtroendet, kände ibland att allt var skit som ingen skulle vilja läsa”. Camilla slutförde projektet skriva sin bok ”Isprinsessan” och resten är historia som man brukar säga.

Pascal Engman

Pascal Engman arbetade som journalist på Expressen men bestämde sig för att ta tjänstledigt för att skriva bok. 2017 debuterade han med sin kriminalroman ”Patrioterna” då hade han även hunnit säga upp sig. Därefter har ytterligare två böcker kommit ut, en varje år. I en intervju med Femina (https://www.femina.se/livsstil/pascal-engman-jan-guillou-vagrade-slappa-ifran-sig-mitt-manus/789753) berättar han: ”När det började ramla in utlandsförskott på min första bok innan jag ens blivit utgiven i Sverige, vågade jag satsa allt på skrivandet. Jag hade det jättebra på Expressen, men jag har alltid haft en frihetslängtan, en dröm om att kunna styra min tid själv.”

Simona Ahrnstedt

Romanceförfattarinnan Simona Ahrnstedt arbetade inom företagshälsovården som psykolog. 2013 sa hon upp sig för att satsa helhjärtat på att skriva böcker. I en intervju med hemsidan https://nilmasbokhylla.com/2019/10/18/forfattarintervju-simona-ahrnstedt/ berättar hon att skrivandet började som ett hobbyprojekt 2007. På den tiden arbetade hon deltid som psykolog och hade småbarn. Hon säger: ”Jag tror att alla som skriver drömmer om framgång och att någon kunna försörja sig på sitt skrivande. Men innan man blir antagen förstår man nog inte hur svårt, nästan omöjligt det är att kunna försörja sig.”

Som sagt, ingen föds till författare och vägen till framgång är sällan spikrak. Tvärtom innehåller framgångssagor ofta både nederlag och misslyckanden. Men även om man överkommer nederlag och ställer sig upp om och om igen efter att ha misslyckats så är det faktiskt inte säkert att belöningen kommer. Men kanske kommer den. Tänk om. Man vet ju aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s